Meest efficiënte fokprogramma BWB-gebruikskruising

K.I. SAMEN heeft een zeer groot aanbod Belgisch Witblauwe gebruikskruisingstieren uit de bekende en door de fokkerij erkende stallen. Hierbij is jaren geselecteerd voor gemakkelijke geboortes en een kortere draagtijd. Dat maakt ons uitgebreid programma het meest efficiente fokprogramma BwB-gebruikskruising van Nederland. Met een breed aanbod stieren afkomstig uit bewezen familielijnen hebben we altijd de meest geschikte stier voor uw koeien.

Korte draagtijd en gemakkelijke geboortes

Menno van de Plashoeve
Menno van de Plashoeve

Kiezen uit het meest efficiënte fokprogramma BWB-gebruikskruising van Nederland is kiezen voor een aangetoond kortere draagtijd en makkelijke geboortes. Door een kortere draagtijd zijn de koeien eerder aan de melk, met een positief productieverschil en een meeropbrengst als gevolg. K.I. SAMEN selecteert al jaren op gemakkelijke geboortes en korte draagtijd en dit werpt zijn vruchten af voor de veehouder in zijn stal en zo ook in zijn portemonnee.

Uit de statistieken blijkt dat de fokwaarde 100 leidt tot een gemiddelde van 14,5% zwaargeboortes. De fokwaarde 120 leidt tot 6,7% zwaargeboortes. Zwaargeboortes zorgt voor verhoogde kans op sterfte en zorgt voor verlies aan melkproductie. Kiezen voor gemakkelijke geboortes en korte draagtijd is dus kiezen voor rendement.

Grafiek gemiddelde fokwaarde geboortegemak
Grafiek gemiddelde fokwaarde geboortegemak
Grafiek gemiddelde draagtijd
Grafiek gemiddelde draagtijd
Grafiek gemiddeld percentage zwaargeboortes
Grafiek gemiddeld percentage zwaargeboortes

Optimaliseer je rendement met gesekst sperma

De hoogste zekerheid op de gewenste geslacht bereik je door de inzet van gesekst sperma. Om gesekst sperma te krijgen moet zuiver sperma (dus geen mengsperma) op geslacht worden gesorteerd. Hierbij worden de vrouwelijke (X-chromosoom dragende) en de mannelijke (Y-chromosoom dragende) cellen gescheiden. Het is bewezen dat de toegepaste techniek om het sperma te sorteren gemiddeld 93% nauwkeurig is. Hoewel meerdere variabelen de nauwkeurigheid van het seksen bepalen, is de minimale nauwkeurigheid nooit lager dan 87%.

Sturen op rendement door snellere dracht

Het gebruik van mengsperma is inmiddels in toenemend aantal landen gemeengoed geworden vanwege de betere bevruchting. Meerdere internationale onderzoeken tonen onafhankelijk van elkaar aan dat mengsperma beter bevrucht dan sperma van de afzonderlijke stieren. Sinds 21 april 2021 is de productie van mengsperma ook in Nederland toegestaan. K.I. SAMEN is de eerste fokkerijorganisatie die mengsperma in Nederland produceert.

Hoogste bevruchtingskans met TRIMIX

K.I. SAMEN stuurt met haar fokprogramma op koeien met een lange levensduur en hoge levensproductie. Vruchtbaarheid is hierbij een belangrijk thema voor een duurzaam en efficiënt melkveebedrijf. Een slechte vruchtbaarheid is de belangrijkste reden van afvoer en dat kost geld door de eerdere investeringen in de koe. Een kortere tussenkalftijd verhoogt de gemiddelde productie en daarmee de efficiëntie en het rendement. Er zijn meerdere factoren die de vruchtbaarheid van een koe beïnvloeden, maar door te kiezen voor een stier met extra vruchtbaarheid wordt de kans op dracht een stuk groter. Voor de hoogste kans op vruchtbaarheid, adviseren we het mengsperma Trimix - een mix van drie stieren - in te zetten.

TRIMIX Easy
TRIMIX Easy

Hoog geboortegemak én een hogere bevruchtingskans!

Trimix Easy bestaat uit mengsperma van Bob van de Pashoeve, Elancher van de Simonshoek en Alfons van de Graashook. Deze combinatie kent een hogere bevruchtingskans én een hoog geboortegemak.

TRIMIX Easy 2
TRIMIX Easy 2

Specialist voor hoog geboortegemak!

Trimix Easy 2 bestaat uit mengsperma van Bob van de Pashoeve, Elancher van de Simonshoek en Menno van de Plashoeve. Door de toevoeging van Menno kent deze combinatie naast een hoge bevruchtingskans een nog hoger geboortegemak.

TRIMIX Fertile
TRIMIS Fertile

De hoogste bevruchtingskans!

Trimix Fertile staat voor de hoogste bevruchtingskans. Door de mengsperma van Bob van de Plashoeve, Elancher van de Simonshoek en Jaap 2 van de Plashoeve ontstaat er een strijd tussen de spermacellen waardoor de bevruchtingskans het beste is.

TRIMIX Luxe
TRIMIX Luxe

Meer spier- en vleesaanzet!

Verhoog de bevruchtingskans én nakomelingen met meer spier- en vleesaanzet. Met de combinatie van Riveur van Maris, Rowan van Maris en Joep van de Plashoeve is dit mogelijk.

TRIMIX Robust
TRIMIX ROBUST

Meer spier- en vleesaanzet!

Een zeer goed alternatief voor Trimix Luxe is Trimix Robust met de combinatie van Senco van Maris, Rowan van Maris en Joep van de Plashoeve.