Slim fokken met Belgisch Witblauw voor maximaal rendement

Steeds meer veehouders kiezen bewust voor extra rendement. Een trend die sterk in opkomst is, is het gebruik van kruisingsstieren. In Nederland is het aandeel kruislingen in de afgelopen tien jaar gestegen van 9% naar 27%*. Vooral het Belgisch Witblauw (BWB) wordt vaak ingezet vanwege de voordelen op het gebied van geboortegemak, kalvervitaliteit en economische waarde.

UITGELICHTE FOTO WEBSITE 1200X800 (1)

Fokkerij met een duidelijke visie

Het succes van een kruisingsstrategie begint bij de juiste stierkeuze. “De keuze van de stier bepaalt het eindresultaat,” benadrukt foktechnisch adviseur Philip van Aert van K.I. Samen. “Wij selecteren onze stieren al jaren op gemakkelijke geboortes, korte draagtijd, vitaliteit en bespiering. Dat is precies wat melkveehouders willen: gezonde kalveren en een probleemloze start voor de koe.”

Geboortegemak en korte draagtijd

Een vlotte geboorte is van wezenlijk belang voor zowel de koe als het kalf. “Stieren met een hoge score op geboortegemak zorgen ervoor dat kalveren makkelijker en met minder complicaties worden geboren”, aldus Philip. “Het fokbeleid van K.I. Samen richt zich al jarenlang op deze eigenschap en dat werpt zijn vruchten af. Onze stieren behoren steevast tot de best scorende op geboortegemak en domineren de top 10 in Nederland.”

Belgisch Witblauw stieren uit de van ’t Zandeind stal

Een van de fokkers met wie K.I. Samen samenwerkt is Jos Huijbregts, bekend van de van ’t Zandeind-stieren. Net als K.I. Samen richt hij zich op geboortegemak en een korte draagtijd. Jos: “Het is gunstig als een melkkoe iets korter draagt. Niet alleen verloopt de geboorte dan gemakkelijker omdat het kalf wat lichter is, maar je kunt de koe ook weer eerder melken.”

Belgisch Witblauw stieren van K.I. Samen behoren tot de best scorende op geboortegemak in de top 10 van Nederland

Bjorn van ’t Zandeind, een prachtige witte gebruikskruisingsstier met een goede bespiering uit de stal van Mts. Huijbregts.

Vitale en bespierde kalveren

Naast geboortegemak en korte draagtijd speelt kalvervitaliteit een belangrijke rol. Philip vertelt: “Een vitaal kalf dat direct goed drinkt, groeit sneller en levert meer op. De gebruikskruisingsstier Henny van de Blomsteeg is daar een goed voorbeeld van: zijn nakomelingen worden licht geboren, zijn energiek en ontwikkelen zich vlot. Een veehouder zei tegen mij: ‘Mijn vrouw is blij, deze kalveren drinken tenminste!’ En iedereen weet: A happy wife = a happy life.” Naast vitaliteit is ook bespiering van groot belang binnen het fokprogramma. Philip: “Het ideale kalf heeft fijne botten en een sterke spierontwikkeling. Goed bespierde kalveren zijn krachtig en robuust, wat bijdraagt aan een efficiënte groei en een hogere kalverprijs.”

De kalveren van Henny van de Blomsteeg (124) worden licht geboren, zijn energiek en ontwikkelen zich vlot.

Prijsverloop van een zwartbont stierkalf (43-47 kg) en een 50% Belgisch Witblauw stierkalf (50-55 kg) van november 2023 t/m maart 2025.

Meer rendement met Moos

Tijdens de Nederlandse index van april 2025 maakte Moos van de Graashook met een score van 136 voor geboortegemak een spetterend debuut als de nummer 1 van Nederland. Moos zal zeer lichte geboortes geven en vererft daarbij ook een kortere drachtduur net als zijn bewezen familieleden. Een slimme keuze
voor veehouders die bewust kiezen voor extra rendement.

Kies voor stierkalveren met mannelijk gesekst sperma

Voor wie nóg meer grip op zijn bedrijfsresultaat wil, biedtgesekst sperma een uitkomst. “Wie kiest voor stierkalveren,profiteert van een hogere kalverprijs,” legt Philip uit. “Zo kunnen melkveehouders nog beter sturen op rendement. K.I. Samen heeft van meerdere Belgisch Witblauwstieren zowel mannelijk als vrouwelijk gesekst sperma op voorraad.”

Belgisch Witblauw: een slimme keuze

De keuze voor Belgisch Witblauw als kruisingsstier biedt melkveehouders dus talloze voordelen: een kortere draagtijd,vlotte geboortes, vitale en bespierde kalveren en een verbeterd bedrijfsrendement. Door daarnaast in te zetten op gesekst sperma kunnen veehouders hun kalverprijs optimaliseren en zo nog beter inspelen op de markt.

Moos van de Grashook (136) de BWB nummer 1 van Nederland

* Bron: Veeteeltvlees.nl (2024) Populariteit gebruikskruising neemt toe.