1e Bas Engelen award voor Jeroen van Maanen

K.I. Samen kent de eerste Bas Engelen award toe aan veehouder Jeroen van Maanen. Van Maanen heeft – tijdens een speciaal hiervoor georganiseerde bijeenkomst - de bijhorende bokaal ontvangen uit handen van de familie Engelen.

Bas Engelen award

Bas Engelen award

De Bas Engelen award is de waardering voor een veehouder die het gedachtegoed en fokkerijvisie van Bas Engelen – één van de oprichters van K.I. Samen – mee voortzet én opkomt voor de belangen van melkveehouders. De award is in verband met het 40 jarig bestaan van K.I. Samen opgezet en wordt tweejaarlijks aan een veehouder uitgereikt. Een speciaal hiervoor in het leven geroepen commissie nomineert mogelijke kandidaten voor deze award.

Eerste award winnaar Jeroen van Maanen

Van Maanen heeft de positie van de Nederlandse melkveehouder met verve verdedigd in de stikstofdiscussie. Hierbij sprak hij doordacht in heldere en duidelijke taal waarbij hij zich niet van de wijs liet brengen. Hij doet waar Bas Engelen voor stond; stieren fokken en opkomen voor de boer. Jeroen van Maanen is de fokker van o.a. de witrik Linedancer Pp. Durango – de zoon van Linedancer en eveneens een witrik – wordt nog steeds door K.I. Samen verkocht. Van Maanen wordt door K.I. Samen geroemd hoe hij een verhaal levend kan maken en in eenvoudige woorden duidelijk maakt hoe zaken in elkaar steken.

Ralph Engelen feliciteert Jeroen van Maanen
Ralph Engelen feliciteert Jeroen van Maanen met de uitreiking van de 1e Bas Engelen award.

Van Maanen is trots op het winnen van deze award en beschouwd deze award als waardering voor zijn werk. Hij onderstreept hierbij nogmaals het boerenbelang: “Het is een illusie om te denken dat de beeldvorming goed neergezet wordt door de media zonder het verhaal van de boer vanuit de boer te belichten. Binnen de politiek is er veel te weinig boerenverstand aan tafel. In de politiek worden mogelijke problemen direct als crisis omarmd. Ondernemers bekijken eerst of dit in de praktijk wel een probleem is, of het een probleem alleen voor deze ondernemer is of dat dit een gezamenlijk probleem is. Vervolgens kijken we naar een duurzame oplossing.”

K.I. Samen hoopt dat Jeroen van Maanen zijn goede werk voortzet en feliciteert hem met de toekenning van deze zeer verdiende award.

Over K.I. Samen

K.I. Samen is een veeverbeteringsorganisatie waarbij de fokkerijvisie gebaseerd is op de bewezen praktische fokkerij. Dankzij de nauwe samenwerking tussen het ki-station en het naastgelegen fok- en melkveebedrijf, ziet de organisatie direct de resultaten van het fokprogramma.