Bij de KI Samen stieren levert de praktijk het bewijs!

De KI Samen stieren zijn sinds de oprichting in 1982 is de fokkerijstrategie van K.I. Samen altijd al gebaseerd op bewezen stieren uit interessante nationale en internationale koefamilies. Streven is een koe te fokken die in balans is, resulterend in een lange levensduur en een hoge levensproductie. Stieren als o.a. Big Malki, VDR Slash en Huntje Holstein Red River leveren het bewijs daarvan in de praktijk.

Dochtergroep Big Redstar op RMV

Big Malki hofleverancier van excellente koeien

Van de 187 zwartbonte koeien die in het afgelopen jaar (01-09-2021 t/m 31-08-2022) het predicaat excellent kregen, zijn er elf nazaten van Big Malki. Hiermee heeft Malki bij zwartbont de grootste invloed in het exterieurklassement. Uniek, zeker ook als men het procentueel bekijkt. Daarnaast zal binnenkort ook de eerste dochter de 100.000 kg melk mijlpaal passeren en dat is gezien de leeftijd van de stier erg snel.

VDR Slash steevast in top bewezen zwartbont stieren

In de top van bewezen stieren is steevast VDR Slash terug te vinden. VDR Slash (Balu x Malki x Minos) is een KI Samen stier met breedte. De inmiddels 6e -kalfs moeder van Slash, Malki-dochter Sandra 2 (EX 92), heeft daar een zeer belangrijke bijdrage aan geleverd. Ze staat aan de basis van een zeer succesvolle koefamilie waarin hoge gehalten en goed exterieur verankerd lijken te zijn.

Naast deze typische Sandra eigenschappen beschikt Slash ook over veel kenmerken die gewenst zijn voor potentiele honderdtonners. Klauwgezondheid (109), beengebruik (106), hoogtemaat (99), vruchtbaarheid (104) en celgetal (107) kunnen hier een positieve bijdrage aan leveren. Met zijn aAa-code van 153642, béta caseïne A2A2 en kappa caseïne BB heeft hij nog extra veel gevraagde kenmerken in zijn pakket. Bovendien blijkt VDR Slash een goede bevruchter te zijn en worden zijn kalveren makkelijk geboren.

Betrouwbare outcross stier Red River blijft internationaal in top meedraaien

Huntje Holstein Red River stamt af van de Anemoonfamilie (Fraiko moeder) en heeft Riverboy als vader. Hij vererft veel melk met neutrale gehaltes. Het exterieur van zijn dochters is goed en hij scoort uitmuntend voor  vruchtbaarheid en uiergezondheid. Opvallend is de combinatie van een boven gemiddelde melksnelheid (102) met een super celgetal (111). Al met al resulteert dat bij deze pinkenstier in een levensduur van +504 dagen. Ook in de internationale indexen weet Red River zich in de top te handhaven.

D'n Driehoek Red Devil (Pp)
KI Samen stier D’n Driehoek Red Devil (Pp)

Wie streeft naar een hoornloze veestapel is bij KI Samen aan het juiste adres. Het aantal fokstieren in dit segment breid zich gestaag uit. Met D’n Driehoek Red Devil (Pp), Poppe Fame (Pp) en Grashoek Conqueror (Pp) hebben we het niet alleen over zeer goede roodbonte fokstieren met het hoornloze gen, ook beschikken zij allen over een outcross bloedvoering.  

Dochtergroep nieuwkomer Big Redstar trok al veel belangstelling

Dochtergroep van KI Samen stier Big Redstar op RMV Hardenberg 2022
Dochtergroep van KI Samen stier Big Redstar tijdens de RMV Hardenberg

Veel veehouders hebben de dochtergroep van Big Redstar (Colorado x Malki x Fidelity) gezien op de RMV in Hardenberg. De roodbonte zoon van Malki-dochter Big Super Star 146 (EX 91) levert dochters die krachtig gebouwd zijn met veel ruimte in de voorhand en waarbij zowel de voor als achterbenen mooi parallel geplaatst zijn. Ook de uiers zijn van een zeer goed niveau, waarbij de aanhechting zowel voor als achter zeer positief opvallen. De dochters van pinkenstier Redstar worden daarnaast geroemd om de combinatie van veel melk met behoud van een spiertje.

Bobo nieuwe nummer 1 binnen het fokprogramma BwB-gebruikskruising

Bobo van de Graashook is de nieuwe nummer 1 van Nederland voor geboortegemak (136) en streeft daarmee zijn uitermate populaire vader Bruno van de Plashoeve voorbij. In draagtijd scoort Bobo met 88 nagenoeg gelijk aan Bruno en dit is erg kort. Dat KI Samen het grootste, meest efficiënte en innovatieve fokprogramma BwB gebruikskruising heeft, wordt met de KI Samen stieren Beer (volle broer van Bobo) en Brutus uit de familie van Bobo weer aangetoond.