BIOLOGISCH BOEREN EN KAMPIOENEN FOKKEN

We zitten aan tafel bij de familie Wester. John en Christel Wester ondernemen met hun zoons Jens (22), Niels (19) en Emiel (18) een biologisch melkveebedrijf in Noord-Holland. De familie zet al meer dan 32 jaar stieren van K.I. SAMEN in. Daarnaast zijn zij de fokker van K.I. SAMEN-stier Axel rf (Albiorix rf x Alexander).

Familie Wester

In 2016 zijn John en Christel omgeschakeld van een gangbaar melkveebedrijf naar een biologische bedrijfsvoering. Het proces ging stapje voor stapje. “Het is iets waar je naar toe groeit,” vertelt John. “De bedrijfskringloop begint altijd bij de bodem. Daarin ben ik zeer geïnteresseerd; de bodemvruchtbaarheid, de bodemstructuur en het actief bodemleven. Bovendien vind ik het belangrijk om goed voedsel te produceren. Biologisch boeren past bij ons.”

Diersoort specifiek voeren

Als gevolg van de omschakeling liep de melkproductie terug. Wester vervolgt: “De koeien moesten wennen aan een ander rantsoen. Krachtvoer krijgen onze koeien niet meer. Een koe moet je als een herkauwer voeren, niet als een varken”, lacht John. “Ze krijgen dagelijks vers hooi, aangevuld met kuilgras en koudgewalste granen zoals gerst, haver en rogge. Het rantsoen bevat veel producten met gestructureerd ruw celstof met een hoger koolstofgehalte. Uiteindelijk komen de organische meststoffen weer ten goede aan de bodem. Mede door de nieuwe voerstrategie wordt het stikstofniveau van 30% naar 80% op dierniveau verbetert. Door een juiste voerstrategie en managementmaatregelen is de melkproductie nu weer stijgende. al met al is de omschakeling relatief makkelijk verlopen.”

“Een koe moet je als een herkauwer voeren, niet als een varken.”

Goed gebalanceerde melkkoeien

Biologisch boeren; DE KOEIEN BIJ WESTER KRIJGEN DAGELIJKS VERS HOOI, AANGEVULD MET KUILGRAS EN GEWALSTE GRANEN ZOALS GERST, HAVER EN ROGGE
DE KOEIEN BIJ WESTER KRIJGEN DAGELIJKS VERS HOOI, AANGEVULD MET KUILGRAS EN GEWALSTE GRANEN ZOALS GERST, HAVER EN ROGGE

Voor een goede ruwvoeropname, moet de koe in balans zijn. “Ik zie het liefst gebalanceerde koeien die makkelijk functioneren, met goede vet- en eiwitgehalten in de melk. Dat zijn voor mij de koeien met lengte in de eerste rib, voldoende breedte in de voorhand en ruimte in het skelet. Stieren zoals Maikman, Malki, Repairman en Albiorix rf bewijzen dat op stal. Er lopen nog behoorlijk wat dochters van oude SAMEN-stieren in de groep, zoals IJsselvliedt 140, Dropshot, Lightning rf, Jorryn, en Shogun. Enkele hebben de leeftijd van 10 jaar inmiddels gepasseerd. De Shogun-dochters zitten nu bijna aan de 100.000 liter”, lacht John.

Toekomstbestendig familiebedrijf

Door de koerswijziging naar een biologische bedrijfsvoeringzijn veel nieuwe uitdagingen op het pad gekomen. Tochhebben John en Christel geen grote problemen gehad. Johnvertelt: “We hebben met kleine stapjes naar een vollediggecertificeerd biologisch melkveebedrijf toegewerkt. “Het iseen renderend, toekomstbestendig familiebedrijf met goeie koeien. We melken onze koeien dagelijks met veel plezier en daarbij ik heb nu voldoende uitdagingen”, zegt John.

Familie Wester is biologisch gaan boeren
JOHN EN CHRISTEL WESTER MET HUN ZONEN JENS (L.), NIELS EN EMIEL (R.)

Bijzonder succesvol op de keuring

De familie draagt een uitdaging gezamenlijk uit: ‘Als biologische melkveehouder een kampioenskoe fokken’. De familie Wester blikt graag terug naar de succesvolle jaren op de keuringen. De kampioenskoeien van vroeger behoren nu tot de oudere koeien van de veestapel. John: “Tijdens de Landbouwshow in Opmeer in 2014 won Ant 264 (EX 92) maar liefst drie titels. Ze werd algemeen kampioen én won tevens in de middenklasse. Daarbij kreeg de Albiorix-dochter de prijs voor de beste uier en maakte ook deel uit van de winnende bedrijfscollectie. Afgelopen winter bereikte Ant 264 de 100.000 kg melk.” Maar niet alleen de Albiorix-dochter was succesvol. Ook met dochters van onder andere IJsselvliedt 140 en Dropshot heeft Wester prijzen gepakt in de keuringsring.

Jan Wagemaker

DE JUISTE STIERKEUZE

Jan Wagemaker, foktechnisch adviseur Noord-Holland: “K.I. SAMEN vindt de vrijheid van ondernemen belangrijk. De veehouder maakt zijn eigen keuzes en K.I. SAMEN adviseert daarbij. John en Christel fokken al jaren volgens het aAa-systeem en samen zoeken we de juiste combinaties. Daarbij kijken we ook naar de bloedvoering en koefamilies om zo de juiste aanparing te maken. Sinds een jaar gebruikt John alleen nog maar A2A2-stieren. Ook hierin bieden wij ruime variatie in rassen en bloedvoering. Voor elke keuze biedt K.I. SAMEN een oplossing.”


Familie Wester

BEDRIJFSPROFIEL

Bedrijf en Plaats: Firma Wester, Opmeer.
Grond: 50 ha. en 23 ha. natuurlandschap.
Veestapel: 115 melkkoeien, 70 stuks jongvee en 20 schapen.
Ras: Holstein Friesian.
Liters melk in 2021: gem. 8.000 liter melk per koe per jaar, 4,30% vet en 3,45% eiwit.