De nieuwe fokstieren van april stijgen door

Tijdens de indexdraai van april 2022 maakten meerdere stieren hun debuut als fokstier. Zo kregen de zwartbonte stieren Barbaros en Friday hun eerste fokwaarden op basis van dochters. Bij de roodbonte stieren was dit onder andere Tuscon. Hoe hebben deze stieren zich gehandhaafd binnen de augustusdraai?

Plataan Friday is fokstier van KI Samen

De nodige verfrissing bij zwartbont

Na eerder fokstieren te hebben geleverd als Gold Chip, Cashcoin en Cashmoney komen we in de stallen van Grashoek uit bij de Volmer Barbaros (Silver x Iota (VG 89) x Shottle (EX 92)). Barbaros (aAa 243615)  en de genoemde stieren komen uit de wereldwijd bekende Regancrest Barbie. In deze koe familie komen we veel koeien met top exterieur tegen, Barbaros zijn moeder Iota- dochter Barbara is met VG 89 punten ingeschreven. Ze wordt gesteund door 6 generaties excellente koeien, waarvan de eerste 3 generaties allen met EX 92 zijn ingeschreven. Naast een goed exterieurniveau binnen beide families (via vaderzijde de Shauna- familie), komen we ook goede producties tegen. Dit geldt ook voor het verervingspatroon van Barbaros. Zijn dochters zijn goed gebouwd met veel capaciteit, waarbij de uiers zeer positief opvallen. In zijn productievererving valt met name zijn hoge melkproducten aanleg op met het hoge vetpercentage. Barbaros is zeer goed te gebruiken op Maik- bloedvoering. Binnen zijn gezondheidskenmerken vallen met name de cijfers van vruchtbaarheid, celgetal en melksnelheid zeer positief op.

De Volmer Barbaros
361107 | De Volmer Barbaros | aAa 243615
Seagull-Bay Silver x Regancrest Altaiota
Fokker: Mts. J.W.M. en W.J. Brummelhuis-Roeterdink

Plataan Friday (Octoberfest x Headliner (VG 89) x Cricket (VG 89). Een afstamming waarin betrouwbaarheid zeker genoemd kan worden. Met zijn aAa code 615234 kan hij op de nodige populariteit rekenen. Friday’s dochters produceren gemakkelijk met behoud van een spiertje. Binnen zijn productie index valt ook met name zijn kg melk positief op. Friday’s dochters hebben veel capaciteit en zijn in het bezit van beste uiers en benen. Daarnaast valt o.a. zijn vlotte melksnelheid positief op.

Geralda 36 (VG 87) (v. Friday)
Eig.: Mts. H.J.J. Bouwmeester-Stegink, Lochem
Geralda 36 (VG 87) (v. Friday)
Eig.: Mts. H.J.J. Bouwmeester-Stegink, Lochem

Nieuwe interessante fokstier op de stierenkaart

Een nieuwkomer bij de fokstieren is Grashoek Mareno. Hij is een echte gehalten specialist, A2/A2, aAa code 546 en daarnaast pinkenstier.Met zijn echte “SAMEN” afstamming, Bill x Maik (VG 87) x Jorryn (VG 88) is Mareno een interessante fokstier op onze stierenkaart. De mooie uitgebalanceerde Mareno dochters zijn gemiddeld groot en voorzien van sensationele breedtematen.  De benen zijn iets rechter dan gemiddeld. Zijn eerste dochters werden gewaardeerd met gemiddeld 82,4 voor beenwerk. Mareno scoort zeer positief voor alle gezondheidskenmerken o.a. voor dochtervruchtbaarheid en celgetal.

Grashoek Mareno debuteert tijdens index draai augustus 2022
361112 | Grashoek Mareno | aAa 546321
Cogent Bill x Maik
Fokker: Fokker: Fok- en melkveebedrijf K.I. SAMEN b.v.

Nieuw productiekanon maakt debuut bij roodbont

Na eerdere successen in het fokkerij verleden met Curtis en Kairo, debuteerde tijdens de augustus draai uit de productie- en invloedrijke Massia familie Apina Movistar (aAa 543). Met zijn afstamming (Nova Star x Solero (VG 87) x O- Man (VG 87)) heeft Movistar voor de roodbonte Holstein populatie een verfrissende bloedvoering. Movistar’s dochters zijn niet te groot en voorzien van een extra spiertje. De uiers zijn ondiep en zijn zowel van voren als achteren goed aangehecht. De spenen zijn korter dan gemiddeld. Zijn dochters gaan over goede benen die goed worden gebruikt. Movistar vererft een zeer mooie plas melk met een hoog eiwitpercentage! Movistar is een echte pinkenstier en weet daarnaast zeer goed te scoren voor gezondheidskenmerken, o.a. voor dochtervruchtbaarheid en celgetal.

Grashoek Hanna 1844 (GP 83) (v. Movistar)
Eig.: Fok- en melkveebedrijf K.I. Samen b.v., Grashoek
Grashoek Hanna 1844 (GP 83) (v. Movistar)
Eig.: Fok- en melkveebedrijf K.I. Samen b.v., Grashoek

Goede koefamilies vormen altijd de basis

Deze basis vinden we ook bij Koolstein Tucson (Julandy x Jotan (EX 90) x Goldwyn (VG 87)). Tucson voegde zich afgelopen april toe bij de fokstieren op de stierenkaart. Waar we naast goede levensproducties ook best exterieur in de familie tegenkomen, zien we dit beeld ook terug bij Tucson’s dochters. De open  gebouwde Tucson vaarzen beschikken over goede, hellende kruizen en zijn voorzien van beste uiers en benen. Tucson laat binnen zijn productie index nette cijfers voor melk en gehalten zien (o.a. plus voor melk en vet en eiwit%).

Grashoek Silke 269 (v. Tucson)
Eig.: Fok- en melkveebedrijf K.I. Samen b.v., Grashoek
Grashoek Silke 269 (v. Tucson)
Eig.: Fok- en melkveebedrijf K.I. Samen b.v., Grashoek

Uitgebalanceerde All Right-dochters

Als we het over een echte gehalten specialist hebben, dan kunnen we met oprecht Hedra All Right benoemen. Met zijn afwijkende bloedvoering, Brasil x Colorado (VG 86) x Jerudo (VG 87), noteert de absolute allrounder indrukwekkende gehalten binnen zijn productie index. Zijn uitgebalanceerde dochters zijn voorzien van een spiertje extra en hebben goede uiers en benen. Binnen zijn gezondheidskenmerken zijn bij pinkenstier. All Right met name zijn positieve cijfers voor vruchtbaarheid en celgetal zeer opvallend.

Netta 105 (v. All Right)
Eig.: Mts. Ruesink-Harbers, Borculo