Focus op wat belangrijk is

Wat is belangrijk in de stal? Goede praktische melkkoeien en voor een goede vleesopbrengst wordt Belgisch Witblauw steeds belangrijker. K.I. Samen streeft naar het fokken van melkkoeien die in balans zijn met als resultaat een lange levensduur en hoge levensproductie; koeien die doorgroeien in de lactaties. Hiervoor zet K.I. Samen bewezen stieren in uit interessante nationale en internationale koefamilies. We leggen de focus op de resultaten in de stal.

Dochtergroep (v. Valor Tobor)

Belgisch Witblauw steeds belangrijker

K.I. Samen verwacht dat veehouders veel meer Belgisch Witblauwe stieren gaan gebruiken. K.I. Samen investeert al ruim 25 jaar in haar fokprogramma Belgisch Witblauw gebruikskruising. De top wordt gedomineerd door de Nederlandse bewezen stieren van K.I. Samen met hoog geboortegemak en korte draagtijd. Zelfs 17 geteste stieren uit het Nederlands fokprogramma scoren boven de 120 voor geboortegemak.

Bobo wederom nummer 1 van Nederland

Bobo van de Graashook ziet zijn nummer 1 positie voor geboortegemak (138) al drie indexrondes bevestigd. Ook zijn vader Bruno van de Plashoeve draait al jarenlang mee in de top (geboortegemak 136) en is de topper in korte draagtijd (87). De top wordt aangevuld met Dino Van de Graashook en Udo van de Plashoeve. Nieuwkomer en Bruno-zoon Bjorn Van ‘t Zandeind heeft een sterk debuut met 127 voor geboortegemak.

Focus op breedte

Nieuwkomer Valor Tobor (Topgear x Commander x End-Road Beacon) brengt – met zijn aAa-code 156 – breedte in de veestapel. Hij is de hoogst genoteerde Luxemburgse stier in de Nederlandse index. Leg focus op de groei door de lactaties heen en dat is precies wat Tobor laat zien met zijn dochters. Met een goed gebouwd exterieur zorgt hij voor goed gebouwde koeien die lang meegaan in de stal en veel melk geven.

Bij roodbont laat Bonhill Dex van der Peul (Malcom x Aikman x Goldwyn) – met zijn aAa-code 516 – vergelijkbare kwaliteiten in de stal zien. Wederom goed gebouwde koeien met een goede exterieurkenmerken en een flinke plas melk. De bezoekers tijdens de Grasdag hebben de kwaliteiten van de dochtergroep van Tobor en de dochtergroep van Dex kunnen zien. Daarnaast werd ook een reeks kalveren van de diverse gebruikskruisingsstieren getoond zodat veehouders zelf de resultaten kunnen zien. De praktijk bewijst ‘t!