De 1-2-3-methode draagt bij aan goede uiergezondheid
Door te stoppen met het dagelijks melken neemt het risico op het ontstaan van mastitis toe en kunnen koeien die de droogstand ingaan makkelijk geïnfecteerd raken. Daarom is het belangrijk dat de droogstand goed verloopt. Bij fok- en melkveebedrijf K.I. Samen worden de koeien methodisch en met beleid drooggezet, zodat zich voor het afkalven geen uierinfecties voordoen en eventuele bestaande infecties worden genezen.
Droogstandsbeleid bij Fok-en melkveebedrijf K.I. Samen
Droogzetbeleid optimaliseren
“Het is raadzaam een protocol te maken waarin je beschrijft hoe de koeien worden drooggezet”, trapt Ralph Engelen zijn verhaal af. “Dat dwingt je om goed na te denken over het droogzetbeleid.” Fok- en melkveebedrijf K.I. Samen heeft het droogzetbeleid in de loop der jaren geoptimaliseerd. Hoe slaagt Ralph erin om mastitis tijdens de droogstand buiten de deur te houden?
“Sinds de 1-2-3-methode heeft het melkveebedrijf tijdens het droogzetproces geen koeien meer met uierontsteking gehad”
Droogzetten in de praktijk
Het afgelopen jaar zette fok- en melkveebedrijf wekelijks ongeveer 10 koeien droog. Hierbij maakte Ralph gebruik van het 1-2-3-systeem. Ralph vervolgt: “In 2018 zijn we gestart met de 1-2-3-methode om de koeien droog te zetten. Voorheen zetten wij de koeien droog door ze een keer per dag te melken en dan droog te zetten, maar de resultaten waren niet altijd zoals wij dat graag zagen. In samenspraak met de dierenarts zijn wij met de 1-2-3-methode begonnen en dat werkt uitstekend”, lacht Ralph. “Sinds we deze methode gebruiken hebben we tijdens het droogzetproces geen koeien meer gehad met uierontsteking.”
Hoe werkt de 1-2-3-methode?
“Het gaat als volgt”, legt Ralph uit. “Op zaterdag worden de koeien die drooggezet moeten worden, op droogstandsrantsoen gezet. Op zondag worden ze gewoon gemolken om geen dubbele stress te krijgen. Maandagochtend slaan we 1 keer over en ’s avonds melken we weer. Daarna melken we twee keer niet oftewel de hele dinsdag niet. Woensdagochtend melken we wederom en daarna slaan we drie keer over (woensdagavond en de donderdagochtend en -avond). Vrijdagochtend melken we nogmaals en zetten daarna de koeien droog. Zo komt de uier geleidelijk aan tot rust en de ervaring leert ons dat de uiers dan heel mooi opdrogen.”
Wilt u nog meer tips over zorgen voor een betere uiergezondheid? Klik dan door naar dit kennisartikel over belangrijke factoren die een rol spelen bij het behouden van een goede uiergezondheid