K.I. Samen, de praktijk waar het om draait

Ontwerp zonder titel (4)

Vergelijking met het Nederlandse Gemiddelde

De aanhoudingscijfers geven aan welk percentage van de dieren nog op het bedrijf aanwezig is, zoveel maanden na de eerste afkalving. Dit betekent dat de laatste rij, waar ’60 maanden’ boven staat, aangeeft welk deel van de koeien 5 jaar na de eerste afkalving nog op het bedrijf is. Dit staat los van de leeftijd waarop de koe voor het eerst heeft afgekalfd; het gaat erom dat deze koe 5 jaar melk heeft kunnen geven.

De gemiddelde stier heeft 5 jaar na de eerste afkalving nog 25% van alle koeien die bij hem hebben afgekalfd op het bedrijf. Dit betekent dat een kwart van zijn dochters gemiddeld nog steeds aanwezig is. De dochters van de stier MAIK blijven echter veel langer in productie dan gemiddeld. Het percentage is met 42% maar liefst 17% hoger dan het landelijk gemiddelde.

Levensduur en aanhoudingscijfers

De correlatie tussen de fokwaarde voor levensduur en de aanhoudingscijfers is 0,65. Dit geldt echter alleen voor stieren die al dochters aan de melk hebben, vaak al gedurende een langere tijd. De praktijkcijfers weerspiegelen de realiteit op de bedrijven. De fokwaarde van jonge stieren voor levensduur is slechts een ruwe inschatting; het is altijd beter om te kijken naar wat er in de praktijk gebeurt.

Tabel: Aanhoudingsgetallen en- percentages K.I. SAMEN stieren (*=Aanhoudingsgetal van NVO)

Natuurlijk zijn wij ervan overtuigd dat een goed gebouwde koe een veel grotere kans heeft om oud te worden dan wanneer ze dat niet is. Let er ook goed op dat u geen inteelt toepast, want ingeteelde koeien zijn per definitie minder vitaal.

Wij zijn blij dat wij u de praktische resultaten van onze stieren kunnen laten zien en dat wij hierdoor u wat praktische informatie kunnen geven, die u direct terug kunt verwachten in uw stal.

Mocht u vragen hebben over hoe je met fokkerij betere resultaten in de praktijk kunt halen, bel gerust. Wij komen desgewenst op bezoek en geven advies. Bel: 077-3586789 of mail naar: ki@kisamen.com