Koeienkennis en gemak

Deze keer zijn we te gast bij De Wilgenhoeve in Middelaar bij de gebroeders Peter en Hans Groenen. Vader Cor was al klant van het allereerste uur, hij was zelfs bij de oprichtingsvergadering aanwezig. Nu ruim 40 jaar later staan de broers nog steeds achter hun keuze voor K.I. Samen: “Bij ons past de praktische benadering van de fokkerij!”

KI Samen heeft koeienkennis volgens Mts. Groenen

Bedrijfsprofiel

Bedrijf: De wilgenhoeve – Mts. Groenen – Middelaar

Grond: 105 ha (eigendom)

Veestapel: 165 melkkoeien, 130 stuks jongvee op 2e locatie

Ras: Holstein Friesian

Liters melk: 1,4 miljoen melk | V4,60% en E3,50%

Niet meelopen maar eigen plan trekken

Eind jaren 70 boerde familie Groenen hoofdzakelijk met MRIJ-koeien, maar vader Cor wilde meer. Tegen alle gevestigde orde besloot Cor om HF-koeien aan te kopen. In die tijd waren er gebiedsafspraken tussen de ki-stations en zijn lokale ki wilde niet meegaan om Holsteinstieren in te zetten. In 1980 werden de eerste 10 HF-vaarzen gekocht in het Limburgse Ospel (NL) en werden eigen HF-stieren ingezet. Al snel kwam de stier Alpenrex van K.I. Samen in beeld. In twee jaar tijd was de MRIJ-veestapel omgegaan naar een Holstein Friesian veestapel. Hans: “We zagen direct het resultaat, de melkproductie schoot omhoog!”

Praktische benadering van de fokkerij

Pineut (VG 87) (v. Image) nam deel aan diverse keuringen.

Mts. Groenen vindt de praktische benadering van de fokkerij het belangrijkste in combinatie met de korte lijnen en de betrouwbaarheid van K.I. Samen. Hans: “Cijfers over stieren staan mooi op papier maar dat brengt geen koeienkennis op ons bedrijf. Ik kies voor spreiding van bloedlijnen door variatie in de stierkeuze. Het moet rendement én gemak brengen. Mijn foktechnisch adviseur kent het bedrijf en de dieren en weet precies wat hier nodig is.”

Zelfredzame melkkoeien

“We fokken zelfredzame melkkoeien en geen showkoeien. Onze koeien moeten gras omzetten naar melk. Dit moeten ze vooral op eigen kracht doen door een stabiele bouw en gezond te blijven. Onze koeien moeten in onze bedrijfsvoering zelfredzaam zijn en alleen goed gebouwde koeien kunnen dit aan. We zetten vooral eigen ruwvoer in van het eigen land en vullen dit aan met zo min mogelijk krachtvoer.” Hans lacht: “Tenminste dat is de bedoeling, maar ons land ligt in de uiterwaarde en dan moet je niet zo’n jaar als 2021 hebben waarbij 60% van het land in de zomer onder water stond.”

“Mijn foktechnisch adviseur kent het bedrijf en de dieren en weet wat hier nodig is.”

Hans vervolgt zijn verhaal: “Het begint bij de balans van een goede koe om een zelfredzame melkkoe te worden. Een goed exterieur vinden boeren mooi om te zien, voor ons is het een voorwaarde om rendement te maken.” Ondanks niet op exterieur te fokken heeft de maatschap verschillende dochters geleverd voor de NRM dochtergroepen van K.I. Samen. Triosexdochter Olive 3 en Norwindochter Wilgenhoeve Wizzy 3 (EX 90), met een levensproductie van 95846kg, waren hier te vinden.

Ook voor de groep van Victorie op de NRM in 1988 zorgde De Wilgenhoeve voor een dochter. Daarnaast nam Mts. Groenen ook deel aan keuringen, met onder andere Imagedochter Pineut (VG 87), met een levensproductie van 78009kg.  De interesse van de veehouders was gewekt; de maatschap heeft door de jaren heen via diverse kanalen fokvee afgezet aan collega veehouders.

“Die zelfredzaamheid geldt ook voor ons als boer. We willen alles zelf doen zonder inzet van vreemde arbeid. De broers hebben hun werkzaamheden verdeeld. K.I. Samen heeft ons met de doe-het-zelf cursus geleerd zelf te insemineren en dit doen we sindsdien dan ook,” vertelt Hans.

Wilgenhoeve Wizzy 3 (EX 90) (v. Norwin) was niet alleen op de NRM te zien, maar was ook covergirl van de zwartbont catalogus van K.I. Samen.

Trots op lange relatie

Foktechnisch adviseur Jacques Dings komt al vanaf het eerste uur op dit bedrijf. In 40 jaar zijn er verschillende K.I. Samen stieren ingezet. “We zijn begonnen met een eigen stier, maar al snel kwam Alpenrex in beeld. Victorie bleek vervolgens een goede aanvulling op onze veestapel te zijn. Ook de stieren Rex en Vuca zijn ingezet en een wat onbekende stier Triangle bracht ons veel exterieurwinst. We zijn steeds meer op rendement gaan inzetten en kiezen nu bewust voor een mix van 70% toekomststieren uit bewezen koefamilies en bewezen fokstieren”, besluit Hans.

ADVIES ACHTER DE KOE

Foktechnisch adviseur Jacques Dings kijkt naar koeien in de stal en kijkt welke koe welke behoefte heeft om de volgende generatie te verbeteren. Jacques: “Daar adviseer ik de nieuwe stier op die ook past bij de koe maar ook past bij de boer. Veel stieren die momenteel in het vat zitten zijn onder andere Bonhill Rambam, Ribbs Skik, Big Surprise rf en WR Centrum.”