Dochters Tobor zorgen voor uitermate tevreden veehouders

K.I. Samen wilde graag een tweede dochtergroep van Valor Tobor tonen tijdens de Rundvee- en Mechanisatie Vakdagen in Hardenberg 2023. De veehouders van de geselecteerde Tobor dochters zijn uitermate tevreden over de resultaten die KI Samen stier Tobor laat zien in de stal.

Tobor dochters Marianne 358, Marianne 359 en Marianne 361

Unieke aAa-code 156 brengt breedte en balans

Een stier die iets unieks biedt, de met 156 (aAa) gecodeerde stier Valor Tobor (Topgear x Commander x Beacon) is geboren in Luxemburg. Hij stamt uit een moederlijn die van oorsprong uit Italië afkomstig is en verder doorontwikkeld is in Duitsland. Hij heeft een afstamming waarin stieren terug te vinden zijn uit o.a. Nederland en de U.S.A. Het betreft hier betrouwbaar geteste fokstieren, behorende tot de top van hun jaargangen.

Valor Tobor is een stier met veel potentie en zorgt voor breedte in de veestapel. Met een goed gebouwd exterieur fokt hij voor goed gebouwde koeien die lang meegaan in de stal en veel melk geven. Leg focus op de groei door de lactaties heen en dat is precies wat Valor Tobor laat zien met zijn dochters, zijn eerste dochters zijn aan de melk en je ziet veel uniformiteit. De vaarzen zijn niet te groot, hebben veel breedtematen en tonen balans. De stier is afkomstig van een bedrijf waar het aAa-systeem al decennia wordt toegepast. 

Wat zeggen veehouders over Tobor?

Maar wat vinden de veehouders die deze stier ingezet hebben ervan? Wat zien zij in hun stallen? Een aantal prachtige dochters zijn zorgvuldig geselecteerd om het verbluffende resultaat van Tobor te tonen. Bij het selecteren van de dochters zijn bij een aantal veehouders ook gevraagd naar hun ervaringen:

Valor Tobor dochters ideale ligboxstal koeien

Een van de geselecteerde koeien is Thea 271 van de Familie Waterink uit Beerzerveld.

“Voor ons zijn de Tobor dochters ideale ligboxstalkoeien!”

Familie Waterink

Valor Tobor vererft via de vaderlijn echte ligboxstalkoeien. Tobor’s vader Topgear laat in de lijn zien dat zijn dochters ligboxstalkoeien pur sang zijn; iets bovengemiddeld qua hoogtemaat, ruime breedtematen en voorzien van best beenwerk. Ook Tobor laat zien dat de dochters deze sterke eigenschappen vererven.


Beste uier

Ook Betsie 122 van Aike en Wubbe Kuper uit Vlagtwedde is geselecteerd voor de dochtergroep.

“We hebben nog nooit een vaars gehad met zo’n best uier en uierkwaliteit als deze vaars”.

Aike en wubbe kuper

De Topgears beschikken over prima uiers en blinken uit in de secundaire kenmerken. Een goede vruchtbaarheid wordt gecombineerd met een zeer goede uiergezondheid en een super klauwgezondheid, resulterend in een beste duurzaamheid.

Betsie 122 was de sluitvaars van de dochtergroep tijdens de Grasdag. Zij beschikt over een zeer goed exterieur met hele beste benen in kwaliteit en gebruik. De vaars laat perfect zien wat Tobor in huis heeft.


Goede nafok

De Braok Katrien 144 van Auke Ter Braak uit Ambt Delden behoorde ook tot de geselecteerde koeien.

“Tobor is in staat om uit hele gewone koeien, een hele goede nafok te geven!”

auke ter Braak

Door zijn inmiddels schaars geworden aAa-code 156 vererven de dochters van Tobor meer breedtematen wat zorgt voor zeer goed gebouwde koeien.