Slick gen wapent praktische koe van morgen tegen hitte!

Om hittestress bij rundvee te verminderen, bestaat er naast het sturen op management- en stalklimaatoplossingen nu ook de mogelijkheid om de veestapel via genetische wijze beter bestand te krijgen tegen hitte. K.I. Samen introduceert als eerste K.I. Station het Slick gen in Nederland.

Colganados JB Aviator SL

Beter bestand tegen hitte met slick gen

Vanaf een temperatuur van 20°C en een luchtvochtigheid van 60-80 procent heeft de Nederlandse koe al last van de warmte.  Hoe hoger de temperatuur is, hoe meer energie een koe gebruikt om te koelen. Maar bij hitte vreten koeien minder met mogelijk pensverzuring, een teruglopende melkgift en een slechtere eicelkwaliteit als gevolg.

Gerard Scheepens: “Kijk je wereldwijd naar de rundveepopulatie met het Slick gen, dan zie je dat deze koeien in warme of tropische klimaten zonder productieverlies beter met de hitte kunnen omgaan; dit zonder dure management- en stalklimaatoplossingen. Het slick gen komt van origine uit Puerto Rico en zorgt ervoor dat koeien hun lichaamstemperatuur beter reguleren. Deze dieren herken je aan een ander soort vacht. De haren zijn korter, dit kun je met name goed rond de kruin zien. Daarnaast hebben de dieren met het slick gen grotere zweetklieren. Uit onderzoeken blijkt dat de eigen lichaamstemperatuur van Slick gen dragers lager blijft en dat de dieren productiever en vruchtbaarder zijn onder extremere temperaturen. Daarbij nemen ze ook meer kilogrammen droge stof op bij tropische omstandigheden.”

Colganados JB Aviator SL

Colganados JB Aviator SL heeft het Slick gen

K.I. Samen heeft sperma geïmporteerd van Colganados JB Aviator SL (Vader: El-Remanso Sinba-PLN-Red). De moeder van Aviator is Seagull-Bay Miss America (EX91), dit is de volle zus van de stieren Seagull-Bay Supersire & Headliner.

Net als bij het hoornloze gen is ook het slick-gen dominant. Deze stier heeft het hetrozygoot slick gen, dat betekent dat 50% van de Aviator nakomelingen het slick-gen dragen. Daarbij heeft de stier de niet veel voorkomende aAa code 246. Bovendien heeft de stier de roodbont factor. Het sperma is voor onze thuismarkten en heel Europa verkrijgbaar maar beperkt beschikbaar.

Innovatief in fokkerij

K.I. Samen streeft naar een veestapel met een hogere levensduur en levensproductie Met innovaties weet K.I. Samen in te spelen op de marktvraag die past bij de praktische koe van morgen. K.I. Samen brengt nu als eerste het slick gen op de Nederlandse markt met de stier Colganados JB Aviator SL.