IN MEMORIAL BIG MALKI (2012-2024)

De meest bekende fokstier van Nederland is niet meer. Big Malki is bijna 12 jaar oud geworden. De fokstier die bekend staat dat hij stempelt, heeft zeker zijn stempel gedrukt op de hedendaagse fokkerij. Big Malki is gefokt door de familie Knoef uit Geesteren met een unieke afstamming: Hoekland Maik x Skalsummer Jorryn x Leroy Abrian en een glanzende gitzwarte verschijning die niemand ontgaan zal zijn. Big Malki heeft zich bewezen in de fokkerijwereld in tijden dat de rundveepopulatie een grote behoefte had aan zijn aAa code 165. Deze code duidt aan dat hij melktype, style en meer breedte representeerde. De toeschouwers van de stierenpresentatie tijdens de Grasdag 2023 hebben Malki nog in de stal zien staan. K.I. Samen is dan ook trots op wat deze unieke Samenstier bereikt heeft.

Big Malki in stal

Big Malki heeft in de praktijk bewezen wat andere beloofden!

Koeien die gemiddeld een jaar ouder worden, zijn economisch zeer interessant. Een belangrijke voorwaarde is dat deze koeien een lange levensduur en hoge levensproductie aankunnen. Malki dochters groeien uit tot indrukwekkende melkkoeien met behoud van topexterieur en stijgende producties over de lactaties heen.

Sterker nog, zijn dochters tonen een extra luxe en hardheid, die ook nog eens in een heel fraai jasje zitten en makkelijk en economisch melk geven. Met zeer goede resultaten op laatrijpheid, de zeer goede klauwgezondheid en een enorme levensduur, bewijst Big Malki zich in de praktijk en mag hij beschouwd worden als een hoeksteen in de Holsteinfokkerij. Er zijn nog een beperkt aantal rieten van Malki beschikbaar in de webshop (op volgorde van binnenkomst bestelling, op=op)

Malki levert groot aandeel excellente koeien

Dochtergroep Big Malki Inzender: KI Samen, Grashoek Opname: NRM Zwolle, 28 juni 2019

Tijdens de NRM in 2017 gaf Malki voor het eerst zijn visitekaartje af met een uniforme super correcte groep vaarzen. Tijdens de NRM in 2019 werd de legendarische groep met meerdere kalfsdochters getoond. Al deze dochters zijn excellent gekeurd.

Presentatie dochtergroep Big Malki tijdens NRM 2019

En hier bleef het niet bij. Alleen al uit de proefperiode van Malki hebben 19 dochters de excellente score behaald. In 2022 was Malki zelfs hofleverancier van excellente koeien. Wie vergelijkingen maakt, zal zien dat in percentages Malki absoluut tot de top behoort in het voortbrengen van excellente koeien.

Excellente koeien als stiermoeder ingezet

Sandra 2 heeft predicaat Sterkoe 1
VDR Sandra 2

Eén van de excellente Malki dochters is Sandra 2 (EX92). Zij is ingezet als stiermoeder bij K.I. Samen en heeft de topstier VDR Slash voortgebracht. Ook de eerder ingeschreven excellente Malki dochter Big Super Star 146 (EX91) – de moeder van BIG Redstar – is ingezet als stiermoeder bij K.I. Samen.

Honderdtonner kanon

Stijgende producties over de lacataties heen is wat de veehouders wellicht belangrijker vinden. Malki gaat ook de boeken in als de honderdtonner kanon. Met de eerste vijf honderdtonners op zijn naam, weten we dat dit aantal in de toekomst flink gaat stijgen.

Van stierselectie tot topper

Het bedrijf van de fokker van Malki, de familie Knoef uit Geesteren, levert meerdere stieren uit verschillende koefamilies aan het ki-station van K.I. Samen en dit is een succesvolle samenwerking. Voor de stierselectie kijkt naar goed presterende koefamilies en probeert binnen die koefamilie de beste fokkoe te vinden. K.I. Samen heeft de moeder van Malki – Big Anna Jacoba 115 – een uitzonderlijke goede dochter van de stier Skalsumer Jorryn, speciaal uitgezocht vanwege het geweldig exterieur gecombineerd met een topproductie.

De vader van Malki, Hoekland Maik, is een stier die ook uit een betrouwbare koefamilie komt. De moeder van Maik had zich bewezen in de praktijk en was vierdekalfs toen Maik geboren werd. In overleg met de fokker, familie Knoef, is besloten om Big Anna Jacoba 115 met Hoekland Maik te insemineren. Toen Big Malki geboren werd, was zijn moeder 5 jaar oud. In die tijd werd dit als kansloos beschouwd, maar K.I. Samen zag en ziet dit anders; ‘Een bewezen koe gecombineerd met een bewezen stier, dat is fokkerij zoals fokkerij bedoeld is!’ Een goede combinatie overtreft de getallen. De familie Knoef heeft momenteel meer dan 100 dochters van Malki aan de melk.

Big Malki toont aan: De praktijk bewijst ‘t!

Big Malki heeft zeker wel aangetoond dat het bij fokkerij in eerste plaats niet om snelheid gaat, maar om doelbewuste keuzes gebaseerd op feiten uit de praktijk. Big Malki is een stier, die gefokt is door een veehouder met een visie op levensduur en goede producties.

Malkibloed in volgende generatie stieren

K.I. Samen heeft een aantal stieren vanuit de Malkilijn gefokt en hiermee de volgende generatie kwaliteitsstieren in het assortiment beschikbaar. Een aantal lichten we hieronder toe:

VDR Slash

VDR Slash

Malkidochter Sandra 2 (EX92) is de moeder van VDR Slash (Balu x Malki x Minos). Slash is een pinkenstier en vererft veel melk met hoge gehalten, goed exterieur, laatrijpe dochters met positieve gezondheidskenmerken en heeft Kappa caseïne BB en Bèta caseïne A2/A2.


Valor Tobor

Valor Tobor in indexdraai december 2023
Valor Tobor V:Topgear Eig: KI Samen, Grashoek

Malkizoon Topgear is de vader van Valor Tobor; een stier die iets unieks biedt. De met 156 (aAa) gecodeerde stier Valor Tobor (Topgear x Commander x Beacon) is geboren in Luxemburg. Hij stamt uit een moederlijn die van oorsprong uit Italië afkomstig is en verder doorontwikkeld is in Duitsland. Hij heeft een afstamming waarin stieren terug te vinden zijn uit o.a. Nederland en de U.S.A. Het betreft hier betrouwbaar geteste fokstieren, behorende tot de top van hun jaargangen. K.I. Samen toonde tijdens Grasdag 2023 een dochtergroep. Veehouders zijn zeer tevreden over zijn dochters.


Big Redstar

Big Redstar

Tweemaal toonde K.I. Samen al een dochtergroep van de best ontwikkelde en fraaie Big Redstar (Colorado x Malki x Fidelity). Het is een stier met een bewezen afstamming; Colorado, Redstars vader, heeft zeer betrouwbare verervingscijfers (gebaseerd op duizenden dochters).

De moederlijn van Redstar beschikt over best exterieur (8 generaties AB- of A-koeien). Deze Superstar-familie heeft door de jaren heen bewezen een sterk fokkende koefamilie te zijn waarin exterieur, productie en duurzaamheid hand in hand gaan.


Big Surprise

Big Surprise

Een andere succesvolle Malkizoon is de met aAa-code 165 uitgeruste Big Surprise rf (Malki x Tequila x Lightning). Zowel zijn vader als zijn moeder zijn geboren in de ‘duurzaamheidsstal’ van Familie Knoef uit Geesteren en zijn afkomstig uit twee van de succesvolste koefamilies van het koppel. Het kenmerk laatrijpheid heeft een hoge correlatie met duurzaamheid, wat ook bevestigd wordt door Malki.


De Nautena Meester

De Nautena Meester

Met zijn toepasselijke naam Meester, is deze Malkizoon heer en meester in de categorie stieren met ronde kenmerken door zijn unieke aAa-code (561). Meester (Malki x Bertil x Niveau) is dan ook een prachtig resultaat van gedegen en bewezen fokkerij.


Big Macht

Big Macht

Big Macht (Malki x Brawler x Gibor) is een stier die zijn naam eer aan doet. De Malki-zoon is een machtig beste stier, zowel qua eigen exterieur (een krachtige, geblokte stier met zeer goede benen) als qua afstamming. Macht heeft met de Elsie-lijn een bijzonder productieve, succesvolle koefamilie aan moederszijde.

Dankwoordje voor verzorgers Malki

De verzorgers van Malki hebben ervoor gezorgd dat het Malki aan niets ontbrak. Zij hebben hem jarenlang verzorgd en met hem gewerkt. Zij ervaren dan ook een groot verlies in de stierenstal. De reacties uit de stal luiden dan ook: ‘Verlies van een Samenicoon’, ‘Imposante stier, die iedereen wilde zien, zeer karaktervol tot de laatste dag en nog nooit zo’n topstier gezien’.

K.I. Samen bedankt hen voor hun toewijding en goede zorg voor alle stieren en in dit geval voor Malki in het bijzonder. Het is een stier die nog jaren lang een speciaal plekje heeft bij K.I. Samen.